
Stubmøllen eller Bech’s Mølle
Stubmøllen er formentlig opført i 1629 – i hvert fald senest i 1934 – hvilket fremgår af en inskription, som er skåret ind i en bjælke.
Bygherren var møller Jens Hansen. Det var en stor mølle, Jens Hansen byggede, den største, som er bevaret på Bornholm til i dag. Møllen kom i den berømte Svaneke-slægt Wolfsens eje i midten af 1600-årene, og de drev mølleriet frem til 1737. Det år købte den rigeste Svaneke-købmand, Jockum Thiessen møllen, som han ejede frem til 1775.
Ved siden af møllen opførtes i disse år endnu to stubmøller, der senere er nedrevet. De tre stubmøller har virkelig præget landskabet og blev også brugt som sømærke for fiskere og søfarende.
I 1814 kom stubmøllen i familien Bech’s eje, hvilket har givet det nuværende navn til møllen. Ialt 3 generationer Bech ejede møllen frem til 1928, da ”Foreningen Bornholm” købte den. Møllens oprindelige funktion blev ved denne overtagelse bragt til ophør – indhentet af den industrielle udvikling.
I 1975 købte ”Byforeningen Svanekes Venner” Bech’s Mølle for 1 kr. Byforeningen har siden da ofret betydelige beløb på møllens bevarelse.
I 1848 blev mølleboligen bygget ved siden af møllen, på den anden side af landevejen, og i 1857 indrettede ejeren, Peter Hansen Bech, bageri i stuehuset. Dengang var det almindeligt at mølleejerne oprettede bagerier i bekvem nærhed af møllerne.
Bech’s Mølle blev så vidt vides opført for over 350 år siden på nøjagtig det sted, hvor den står i dag. Tidligere var det ikke ualmindeligt, at stubmøller blev nedtaget både to og tre gange for at blive genopført andre steder. I 1866 blev Bech’s Mølle nedtaget under en grundig reparation, men genopført samme sted med anvendelse af brugbart tømmer fra den gamle mølle. Blot skete der den ændring, at hvor møllen tidligere havde stået direkte på klippen, blev den nu hævet op på en stensokkel.

Svanemøllen
Svanemøllen med tilhørende bolig er opført i 1856. Det er en ”hollandsk” mølle, der er udført af møllebygger Sommer helt i træ på et tidspunkt, da Svaneke i forvejen havde fire møller. Det var 10 ”agtværdige” Svanekeborgere, som stod for møllens opførelse. Af træmøller er der i dag kun bevaret fire på Bornholm. De øvrige hollandske møller er opført af tegl eller kampesten.
Svanemøllen var fra opførelsen beklædt med egespån og var af høj bygningsmæssig kvalitet. Den er ikke helt typisk bornholmsk, bl.a. har den et lorrisloft til hejseværkerne, hvilket ikke er normalt på Bornholm. Møllen er bygget på et tidspunkt, hvor man begyndte at bruge bedre udviklede sigter og skalkværne. Der kunne nu fremstilles finere mel, især hvedemel. Skalkværnene blev brugt til grynfremstilling.
Møllen var dyr at bygge, og allerede i 1861 afhændede investorerne den til skibskaptajn Hans Anker Kofoed fra Sjælegård ved Ypnasted, som udvidede med landbrug omkring møllen. I 1885 overtog sønnen, der også hed Hans Anker, møllen.
Møllens teknik forøgedes i de kommende år, og under første Verdenskrig (1914-18) blev møllen leverandør af elektricitet til Svaneke. I 1920 blev Svanemøllen overtaget af bagermester Frederiksen, som i 1958 solgte den til ”Byforeningen Svanekes Venner” for 3.000 kr.
Teksten er fra informationsskilte ved møllerne